Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Όλοι ανεξαιρέτως αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στην ζωή. Εμείς οι ενήλικες έχουμε τον τρόπο να τις αντιμετωπίζουμε, κάποιες φορές με επιτυχία, κάποιες άλλες παρ’ όλα αυτά, βιώνουμε την καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων σε πολιτειακό και σε ακραίες περιπτώσεις οικογενειακό επίπεδο και νοιώθουμε αδύναμοι να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Φανταστείτε λοιπόν πώς μπορεί να αισθάνεται ένα παιδί, το οποίο δεν έχει στήριξη από κάπου, χωρίς φωνή και δύναμη να βοηθήσει τον εαυτό του. 

Είμαστε τυχεροί να ζούμε σε μια χώρα όπου αν και υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, θέλουμε να πιστεύουμε πως θεωρούνται η εξαίρεση. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως σε άλλες χώρες. Υπάρχουν μικρά παιδιά που βιώνουν το τέλος της παιδικής τους ηλικίας: 



  • Κρατώντας όχι ένα παιχνίδι αλλά ένα όπλο στο χέρι (ως παιδιά-στρατιώτες).
  • Μικρά κορίτσια που από τα δέκα τους παντρεύονται με την βία (ή με την σύμφωνη γνώμη των γονιών τους λόγω ακραίας φτώχειας) και αν διαφωνήσουν δολοφοντούνται.
  • Κορίτσια που λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων δεν επιτρέπεται να πηγαίνουν σχολείο και αν το κάνουν κινδυνεύουν επίσης να δολοφονηθούν ή δεχθούν επίθεση με οξύ προς παραδειγματισμό και εκφοβισμό των υπόλοιπων κοριτσιών
  • ...και μικρά παιδιά, αγόρια και κορίτσια όπου το μόνο που γνωρίζουν είναι να δουλεύουν νυχθημερόν, μιας και η παιδική τους ηλικία επισπεύθηκε κατά πολλά χρόνια καθώς θεωρούνται «αρκετά μεγάλα» ώστε να συνεισφέρουν οικονομικά στην οικογένεια.

Πριν λίγες μέρες, στις 20 Νοεμβρίου, γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Δεν θα κρύψουμε πως δυστυχώς καταστάσεις που περιγράψαμε παραπάνω, συνεχίζουν να συμβαίνουν παγκοσμίως. Είναι ένας μακρύς δρόμος, μια δύσκολη ανηφόρα προς την κατάργηση τέτοιων πρακτικών μέχρι την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών όλου του κόσμου.
 
Όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα της Unicef, «το 1989 γεννήθηκε η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Convention on the Rights of the Child)». Πρέπει πάσει θυσία να διαφυλάξουμε την αθωότητα και το χαμόγελο όλων των παιδιών. Γι’ αυτόν τον λόγο θεσπίστηκε η Σύμβαση, για να μπορούμε να πούμε ότι χτίζουμε ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον γι’ αυτά. Ακολουθούν τα άρθρα που περιέχει η σύμβαση. Ας ρίξουμε μια ματιά και ας ελπίσουμε πως με την βοήθεια όλων, θα υπάρξει ένα καλύτερο αύριο.

Δικαιώματα Επιβίωσης
Kαλύπτουν το δικαίωμα του παιδιού για ζωή και τις ανάγκες που είναι πιο βασικές για την ύπαρξή του. Αυτά συμπεριλαμβάνουν ένα επαρκές επίπεδο διαβίωσης, στέγη, διατροφή και πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες.

Δικαιώματα Προστασίας
Aπαιτούν τα παιδιά να προφυλλάσονται από κάθε είδους κακοποίηση, αμέλεια και εκμετάλλευση. Καλύπτουν θέματα όπως ειδική φροντίδα για προσφυγόπουλα, βασανιστήρια, κακοποίηση στο σωφρονιστικό σύστημα, ανάμειξη σε εμπόλεμες διαμάχες, εργασία ανηλίκων, χρήση ναρκωτικών και σεξουαλική εκμετάλλευση.

Δικαιώματα Ανάπτυξης - Εξέλιξης
Συμπεριλαμβάνουν όλα όσα τα παιδιά χρειάζονται για να μπορέσουν να εκμεταλλευθούν στο έπακρο τις δυνατότητές τους. Για παράδειγμα το δικαίωμα της εκπαίδευσης, το παιχνίδι και η αναψυχή, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, η πρόσβαση σε πληροφορίες και η ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας.

Δικαιώματα Συμμετοχής
Eπιτρέπουν στα παιδιά να παίζουν ενεργό ρόλο στις κοινωνίες και τα έθνη τους. Αυτά περικλείουν την ελευθερία να εκφράζουν γνώμη, να έχουν λόγο σε ζητήματα που αφορούν στη ζωή τους, να συμμετέχουν σε οργανώσεις και να συναθροίζονται ειρηνικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: