Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Χριστουγεννιάτικα έθιμα στην Γαλλία, από το Κέντρο Ξένων Γλωσσών


Τα Χριστούγεννα στη Γαλλία αποτελούν την εορταστική κορύφωση του έτους.
Σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες η εποχή προ των Χριστουγέννων είναι αρκετά σημαντική και πολύ οικογενειακή. Η παραμονή των Χριστουγέννων εδώ είνα εργάσιμη μέρα, όπως και τώρα άρχισε και στην Ελλάδα .Το βράδυ όμως η οικογένεια συγκεντρώνεται για ένα ολοκληρωμένο χριστουγεννιάτικο δείπνο. Ο Père Noël (Ο πατέρας των Χριστουγέννων), ο κατά τους Γάλλους Άγιος Βασίλης, δίνει τα δώρα του στις 24 Δεκεμβρίου .

Μεγάλη σημασία στους εορτασμούς των Χριστουγέννων έχουν οι γαστρονομικές απολαύσεις. Το παραδοσιακό εορταστικό τραπέζι, το «Reveillon» (ρεβεγιόν) αποτελείται προπαντός από θαλασσινά και κυρίως τα στρείδια, όλες οι αγορές γεμίζουν στρείδια επίσης μια πλούσια γκάμα διαφορετικών πιάτων. Ανήμερα στις 25 τρώνε την γαλοπούλα Και αυτό το έθιμο έχει περάσει σήμερα στα προγράμματα όλων των ξενοδοχειακών μονάδων της Ευρώπης και όχι μόνο αλλά και επί πλέον και την Πρωτοχρονιά.

Οι Γάλλοι τα Αλεξανδρινά τα γνωστά κόκκινα λουλούδια τα αποκαλούν Le poinsettia ou étoile
de Noël (Αστέρια των Χριστουγέννων) και τα χρησιμοποιούν για διακόσμηση εσωτερικών χώρων καθώς και ως δώρο σε όλη τη διάρκεια των εορτών.

Τα Χριστουγεννιάτικα έθιμα: 
από την 1 Δεκέμβρη οι Γάλλοι κρεμάνε μέσα στα σπίτια τους το Aven (αβάν), ημερολόγιο με 24 παραθυράκια και 24 εκπλήξεις για κάθε μέρα μέχρι τη παραμονή των Χριστουγέννων. 

Στις 6 Δεκεμβρίου γιορτάζουν το Άγιο Νικόλαο. Έτσι στις πλατείες παρουσιάζονται δύο άνθρωποι ο ένας ο Αγ. Νικόλαος (Saint Nicolas) στ' άσπρα ντυμένος και μοιράζει δώρα στα παιδιά και ο άλλος ο μπάρμπα μαστιγωτής (pére fouettard) στα μαύρα ντυμένος κρατώντας ένα μπαστούνι
και ρωτάει τη μαμά αν ήταν καλό παιδί όλη τη χρονιά, αν δεν ήταν του δίνει ένα χτύπημα ελαφρύ με το μπαστούνι του. Ο Père Noël ή Papa Noel (Άγιος Βασίλης) έρχεται πάντα την παραμονή των Χριστουγέννων το βράδυ. Τον βλέπει μόνο η μαμά είναι γρουσουζιά, να τον δουν τα παιδιά. Φέρνει ό,τι μπορεί και τ' αφήνει κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δένδρο κοντά στις παντόφλες του καθενός, μετά η μαμά του προσφέρει μια πιατέλα με γλυκά και αλμυρά, πίνει και το κρασάκι του γι' αυτό είναι τόσο χονδρός. 

Όταν ξημερώσει τρέχουν όλα τα παιδιά στο δένδρο. Μάθαμε ότι το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι πολύ πλούσιο και περιέχει χαρακτηριστικά φαγητά και προϊόντα απ' όλη την Γαλλία όπως: αλλαντικά, κρέατα, τυριά, ψαρικά. Το τυπικό γλυκό είναι ο κορμός (la bûche de Noël) από παντεσπάνι και κρέμα και φυσικά η σαμπάνια. Παλιά το έφτιαχναν στο σπίτι αλλά επειδή είναι αρκετά δύσκολη η προετοιμασία του, τώρα το αγοράζουν από τα ζαχαροπλαστεία. Στη Γαλλία δεν λένε κάλαντα αλλά τραγουδάνε το "mon bon sapin" (Ω έλατο) στολίζοντας το Χριστουγεννιάτικο Δένδρο στο οποίο από κάτω βάζουν μια φάτνη φτιαγμένη με φυσικά υλικά. Μας έκανε εντύπωση ότι και μέσα στην εκκλησία την Παραμονή των Χριστουγέννων κάνουν την αναπαράσταση της Γέννησης με πραγματικά πρόσωπα και ζώα, υπάρχει ζωντανό προβατάκι και γαϊδαράκος και τα μεσάνυχτα φέρνουν κι' ένα μωρό. 

Joyeux Noël!

Δεν υπάρχουν σχόλια: